Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

FINAL 4 ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με την πλάτη στο μέλλον

Τώρα που οι προβολείς έπεσαν και τα φώτα έσβησαν, αφού το Final 4 του κυπέλλου γυναικών πέρασε στην ιστορία και στη μνήμη όλων μας ως μια πετυχημένη διοργάνωση, είναι χρήσιμο να δει κανείς το οικονομικό αποτύπωμα του διήμερου στην Γλυφάδα.

Η θετική αποτίμηση σε αγωνιστικό, οργανωτικό επίπεδο αλλά και προβολής λόγω της τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων από την ΕΡΤ, είναι το σημαντικότερο κομμάτι για το άθλημα και την εξέλιξή του.

Όμως είναι απαραίτητη και η κοστολόγησή του με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, αφού αυτό αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε δράση της χρεοκοπημένης μας Ομοσπονδίας.

Με δεδομένη την αλλαγή πολιτικής της ΕΡΤ (είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο σχόλιο) και την ανάληψη από μέρους της, του κόστους παραγωγής, χάθηκε μοναδική ευκαιρία η διοργάνωση να ήταν πλεονασματική.

Αναπόφευκτα γίνεται η σύγκριση του φετινού Final 4 γυναικών με το αντίστοιχο περσινό των ανδρών που έγινε και αυτό στη Γλυφάδα. Οι αγώνες ήταν με εισιτήριο και η ΕΟΠΕ πλήρωσε το κόστος τηλεοπτικής παραγωγής.

Σε ότι αφορά τα έσοδα και τις χορηγίες μια πρόχειρη ανάγνωση των χορηγών, φαίνεται ότι η φετινή διοργάνωση δεν είχε νέους χορηγούς και αρκέστηκε σε αυτούς που υπήρχαν.

Η νέα διοίκηση δεν μπόρεσε να βρει ένα νέο χορηγό ή υποστηρικτή και αυτό σε συνδυασμό με την δωρεάν είσοδο στους αγώνες, δεν τέθηκε ο στόχος η διοργάνωση να μην δημιουργούσε νέα οικονομικά βάρη. Ήρθε έτσι στην επιφάνεια ένα διαχρονικό πρόβλημα της ΕΟΠΈ που την έχει φέρει στην σημερινή της τραγική θέση.

Όσο για κάποιες θεωρίες περί στοιχημάτων και αναπόλησης της διοργάνωσης στο Τροκαντερό, όλοι ξεχνούν μια μεγάλη αλήθεια: Ότι διοργανώσεις σαν κι αυτή αλλά και ακόμη μεγαλύτερες μπορεί να τις κάνει οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει τα χρήματα ή να νομίζει ότι τα έχει, αφού πρέπει να είναι ζητούμενο ο συνδυασμός μιας πετυχημένης διοργάνωσης και της οικονομικής της αυτοτέλειας.

Το σίγουρο είναι ότι οι διοργανώσεις όσο πετυχημένες και να είναι, αν δεν είναι οικονομικά βιώσιμες δεν έχουν μέλλον αλλά και η Ομοσπονδία δεν έχει ούτε παρόν.

ΥΓ. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην ΕΟΠΕ και στις Ενώσεις διανύουν τον τρίτο μήνα απλήρωτοι.