Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ

Σε αχαρτογράφητα νερά
Μεγάλα ερωτηματικά προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΟΠΕ στην τελευταία ΓΣ της ΕΣΑΠ που παρευρέθηκε και η προσπάθειά του να εξηγήσει την διαφορετική προεκλογική του στάση (βλέπε υπoσχέσεις για μείωση παραβόλων, καρτολίνο κλπ).

Με το γνωστό ύφος του, απέδωσε την μεταστροφή του και την εγκατάλειψη των προεκλογικών του δεσμεύσεων, στα χρέη και στην οικονομική κατάσταση της ΕΟΠΕ, που προφανώς τώρα τον «βολεύει».

Μάλιστα για να καλύψει τα προηγούμενα ψεύδη μπήκε σε μια λογική «δούνε και λαβείν»,  σε πρακτικές «συμψηφισμού» με απρόβλεπτες συνέπειες κυρίως σε ότι αφορά τους ξένους παίκτες που θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα συναίνεσε για το πρωτάθλημα της Λίγκας (άνδρες) να διαμορφωθούν δυο κατηγορίες για αθλητές που έρχονται από το εξωτερικό (κοινοτικοί και ξένοι), ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι ελεύθερος ο αριθμός των κοινοτικών και οι ομάδες αν αποκτήσουν 1 ξένο (εκτός ΕΕ) τότε και μόνο μαζί με τους κοινοτικούς ο αριθμός να είναι τέσσερις (4).

Μια τέτοια πρόταση, αν υλοποιηθεί, χωρίς καμία μελέτη και εντελώς ευκαιριακά θα δημιουργήσει ανυπολόγιστες συνέπειες στην δομή και στην λειτουργία του αθλήματος και κυρίως στα σωματεία που ασχολούνται με την ανάπτυξη.

Η παραπάνω αλλαγή δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το βόλεϊ γυναικών που θα ακολουθήσει με την σειρά του τις εξελίξεις.

Στην σημερινή πραγματικότητα το βόλεϊ για να ενστερνιστεί και να υιοθετήσει το άνοιγμα των συνόρων σε αυτό τον βαθμό, χρειάζεται προηγουμένως να γίνουν δομικές αλλαγές και βήματα επαγγελματικής ολοκλήρωσης, που σήμερα είμαστε μακριά από αυτήν την προοπτική.

Προϋποθέτει επίσης οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια καθώς και οργανωτική αρτιότητα που θα πηγάζει από την μαζικότητά του, αλλά και από την δυναμική του,
κάτι που ειδικά στους άνδρες είναι και αυτό ζητούμενο.

Αν η συγκεκριμένη πρόταση περάσει και απελευθερωθεί ο αριθμός των κοινοτικών (συνέπειες υπόθεσης Μπόσμαν) τότε θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Καραμπέτσος για να προλάβει τις αντιδράσεις και να εξασφαλίσει την αποδοχή μιας τέτοιας επιλογής από τον ΠΑΣΑΠ (μετριάζοντας την αντίδρασή του),  θα προσπαθήσει να την συνδυάσει με την κατάργηση των δελτίων των αθλητών (οι αθλητές να μένουν ελεύθεροι στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου).

Σε μια τέτοια περίπτωση, μιλάμε για το τέλος του σωματειακού αθλητισμού, τουλάχιστον με την μορφή που τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η πραγματοποίηση αυτής της σκέψης -πρότασης, είναι βόμβα στα θεμέλια του αθλήματος, ενώ είναι ηλίου φαεινότερον ότι εξυπηρετεί συμφέροντα οικονομικά εύρωστων και ισχυρών συλλόγων οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο αφού θα καθορίζουν τις εξελίξεις.

Όταν την πολιτική σου ως ΕΟΠΕ, εκτός από τα συμφέροντα την υπαγορεύει, το «ρουσφέτι» και η μικροπολιτική, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για το άθλημα. Οι αλλαγές σε όλα τα αθλήματα απαιτείται να είναι προϋπόθεση και αποτέλεσμα μελέτης, προγραμματισμού και στόχων.

Η αναγκαιότητα επιβάλλει τις αλλαγές και αυτή οδηγεί τα πράγματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση το άθλημα θα χάσει τον προσανατολισμό του, θα περιχαρακωθεί και θα είναι έρμαιο στα χέρια «πρόθυμων», αδαών και γραφικών που μη έχοντας στρατηγικούς αλλά και τακτικούς στόχους θα το οδηγήσουν στην πλήρη διάλυση.

Ας ελπίσουμε ότι θα το ξανασκεφτούν αν διαθέτουν την στοιχειώδη σκέψη που μοιάζει και αυτή ζητούμενη.