Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΑΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Οι αποσπάσεις στο απόσπασμα
Οι αποσπάσεις Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και η ανάθεση σε αυτούς καθηκόντων ομοσπονδιακού προπονητή ή τεχνικού συμβούλου έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι η διοίκηση πορεύεται όχι μόνο με τα πουκάμισα έξω αλλά και χωρίς σχέδιο. Διακρίνεται μόνο σε μικροπολιτικές  τακτικές με στόχο να ελέγξει καλύτερα το χώρο του αθλήματος.

Ελέγχοντας τη λίστα των αποσπασμένων, αξιοσημείωτη είναι η απουσία του δημιουργού και βασικού υποστηρικτή της δράσης «Παίζω βόλεϊ» Λεωνίδα Καραίσκου.

Αξιολογήθηκε αρνητικά το έργο του κ. Καραίσκου; Θα ξεκινήσει κάποιο άλλο πρόγραμμα ή θα συνεχίσει το ίδιο χωρίς την παρουσία του εμπνευστή του; Έχει προβλέψει η Διοίκηση, με τα πουκάμισα έξω, για αντικαταστάτη; Τα σεμινάρια που διοργανώθηκαν από την Ομοσπονδία, ανά την χώρα, με τον ίδιο ομιλητή θα συνεχιστούν;

Από την άλλη μεριά ο team manager της Εθνικής Γυναικών και ισχυρός άνδρας του Γυναικείου βόλεϊ Δρ Ευάγγελος Περόπουλος αποσπάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος.

Αν υποθέσουμε ότι έχει τις οργανωτικές ικανότητες να είναι team manager, έχει τη γνώση του αθλητισμού υψηλού επιπέδου ώστε να είναι τεχνικός σύμβουλος; Πως συμβιβάζεται η θέση του team manager που κάνει και δουλειά «λάντζα» με αυτή του καθοδηγητή τεχνικού συμβούλου;  Όλα αυτά με δεδομένο ότι έχει καθοδηγήσει για μόνο ένα χρόνο ομάδα στην Α1 Εθνική κατηγορία και δεν έχει υπάρξει ομοσπονδιακός προπονητής.

Είναι λογικό η Εθνική ομάδα Γυναικών να έχει team manager με 12μηνη σύμβαση, αλλά προπονητή κατ’ αποκοπή και μάλιστα εναλλασσόμενο; Και όμως, υπάρχει  αποσπασμένος team manager την χρονική περίοδο που δεν υπάρχει ομάδα για να προπονηθεί και προπονητής για να κάνει σχεδιασμό. Σα να μην έφτανε αυτό, ο αποσπασμένος team manager έχει και βοηθό για τις μικρές Εθνικές ομάδες.

Η Ομοσπονδία είχε αναθέσει καθήκοντα Συντονιστή κλιμακίων σε 7 από τους αποσπασμένους. Η θέση Συντονιστής κλιμακίων ποιο θεσμικό ρόλο έχει στο σχεδιασμό ανάπτυξης; Είναι προσωποπαγής; Τι καθήκοντα έχει ο συντονιστής; Τι δράσεις επιβάλλεται να αναπτύξει; Πως αξιολογείται η παρουσία του;

Δημοσιοποιήθηκε ποτέ προκήρυξη για θέσεις Συντονιστών κλιμακίων; Ποιος θα συντονίζει τους Συντονιστές; Οι συντονιστές κλιμακίων θα είναι και Ομοσπονδιακοί προπονητές; Από την Θεσσαλονίκη ως την Ορεστιάδα δεν υπήρξε ούτε ένας ενδιαφερόμενος για απόσπαση, ενώ στην Αθήνα 3 συντονιστές «συντονίζουν» 7 προπονητές κλιμακίων. Πώς να υπάρξει;

Όλες οι διαδικασίες για την επιλογή αποσπασμένων, την επιλογή συντονιστών κλιμακίων έγιναν «εν κρυπτώ». Η Ομοσπονδία ουδέποτε ανακοίνωσε, όπως όφειλε, την πρόθεσή της να συνεργαστεί με συντονιστές για τα κλιμάκια και να αποσπάσει προπονητές ως Ομοσπονδιακούς ή  τεχνικούς συμβούλους.

Οι 11 αποσπασμένοι ως Ομοσπονδιακοί σε ποιες Εθνικές ομάδες είναι προπονητές; Επιλέχθηκαν ως Ομοσπονδιακοί προπονητές και πήραν απόσπαση ή «βαπτίσθηκαν» Ομοσπονδιακοί επειδή πήραν απόσπαση;

Η διαφοροποίηση της θέσης από Ομοσπονδιακός προπονητής σε Τεχνικός Σύμβουλος είναι αναβάθμιση ή υποβάθμιση; Το blog της Θεσσαλονίκης (με τη χαρακτηριστική… αισθητική του), που τόσο ένθερμα στήριξε την εκλογή της διοίκησης με τα πουκάμισα έξω, βάζει εύλογα το ερώτημα: «…τι είδους συνεργασία μπορεί να έχει από εδώ και πέρα η ΕΟΠΕ με αυτούς που στην ουσία απέρριψε…».

Αφού οι αποσπασμένοι θα ήταν 14 γιατί δηλώθηκαν 23 ονόματα; Μήπως το παιχνίδι των εξυπηρετήσεων είναι το μόνο που προσπαθεί να κάνει η Διοίκηση με τα πουκάμισα έξω; Σε προτείνω, σε στηρίζω, αν τα καταφέρω μου χρωστάς χάρη, αν όχι προσπάθησα, αλλά δε γινόταν, ίσως του χρόνου, αν είσαι κοντά μου και «δεν βγάζεις γλώσσα». Έτσι όσοι είναι εκτός αυλής και επιρροής ακόμα και αν είναι καλύτεροι από τους εκλεκτούς, τους «αδερφούς» της εξουσίας μένουν εκτός της διαδικασίας.

Τα αδέρφια όμως μπροστά στη διευκόλυνση της απόσπασης δεν ενδιαφέρονται για τις εύλογες κατηγορίες για ρουσφέτι του ενός στον άλλο.

Ο νεποτισμός δεν μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα από την παρακάτω: Μπακοδήμος Γιώργος αποσπασμένος ως ομοσπονδιακός προπονητής και συντονιστής κλιμακίων, αδερφός Περικλή Μπακοδήμου, Διευθυντή Ε.Ο.ΠΕ., επίσης αποσπασμένος, πρώην πρόεδρος Σ.Ε.Π.ΠΕ., αλλά και κουμπάρος Γιώργου Σαμαρά, ταμία Σ.Ε.Π.ΠΕ., υπαλλήλου Ε.Ο.ΠΕ., αλλά και κουνιάδος Ευγενίας Γκορτσίλα (σύζυγος Περικλή), διευθύντριας Σχολής Προπονητών Πετοσφαίρισης Γ κατηγορίας στην Αθήνα στην οποία μέλος της Επιτροπής Διοίκησης είναι ο Γιώργος Σαμαράς.

Κρίνοντες και κρινόμενοι είναι μπλεγμένοι σε ένα κουβάρι Ομοσπονδίας, Σ.Ε.Π.ΠΕ., Σχολών Προπονητών. Μόνο ψυχαναλυτές θα μπορούσαν να εξηγήσουν πως η εξουσία οδηγεί ανθρώπους, που χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα της προσωπικής ανάδειξης, σε τέτοιους αυτοεξευτελισμούς.

Η εξουσία προκαλεί ένα είδος ανασφάλειας. Το να περιτριγυρίζεσαι από ελεγχόμενους από εσένα ανθρώπους μαρτυρά ότι φοβάσαι. Η κάθε εξουσία για να επιβάλλει τους δικούς της ανθρώπους και να ελέγξει προσωρινά τις φοβίες της δείχνει τη δύναμή της αλαζονικά. Η επίδειξη αλαζονείας είναι κι ένα επικοινωνιακό μήνυμα προς όλους: πρώτα από όλα εγώ και οι δικοί μου.

Το βόλεϊ που τόσο ταλαιπωρήθηκε από τη διοικητική αλαζονεία «την εποχή των παχιών αγελάδων», για πόσο καιρό θα ανεχθεί τέτοιες αλαζονικές, μα τελικά, φοβικές διοικητικές συμπεριφορές;