Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΣΚΕΠΤΟΜΑΙ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Κενολογίες και αερολογίες
Αφήσαμε να κάτσει ο κουρνιαχτός από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τους νέους Ομοσπονδιακούς προπονητές και την σύσκεψη που ακολούθησε, για να καταγράψουμε τις επισημάνσεις και τις απορίες μας για τον τρόπο που η Διοίκηση επιλέγει συμβούλους και προπονητές και πως αντιμετωπίζει συνολικά την προπονητική διαδικασία.

 Να ξεκινήσουμε επισημαίνοντας τον αποκλεισμό από τη σύσκεψη των υπολοίπων μελών του ΔΣ και των μελών των επιτροπών Εθνικών ομάδων και Ανάπτυξης. Ο αποκλεισμός είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας της Διοίκησης. Ενός Ανδρός Αρχή.

Σε μία σύσκεψη 21 ατόμων [6 προπονητών ομάδων Ανδρών, 9 προπονητών ομάδων Γυναικών, 2 team managers (αλήθεια τι εξυπηρετούσε η παρουσία τους;), 2 επικεφαλής τεχνικών συμβούλων και 2 διοικητικών παραγόντων] κάποιος εκ των συμμετεχόντων αναλαμβάνει να κάνει την εισήγηση. Χωρίς εισήγηση η σύσκεψη είναι κουβέντα που γίνεται για να γίνεται. Ποιος έκανε την εισήγηση. Ο Τεχνικός Υπεύθυνος Ανάπτυξης κ. Χαριτωνίδης ή ο Τεχνικός σύμβουλος Εθνικών ομάδων κ. Καβαλιεράκης; 

Φανταζόμαστε η εισήγηση για την ανάλυση του σχεδιασμού με βάση τις υποχρεώσεις του επόμενου έτους (αντιγραφή από το Δελτίο τύπου της ΕΟΠΕ) θα πρέπει να έγινε από έναν εκ των δύο τεχνικών συμβούλων/υπευθύνων. Ειδάλλως αν κάποιος τρίτος κάνει τέτοιου είδους εισήγηση ποιος είναι ο δικός τους ρόλος;

Πως μπορούμε να περιμένουμε κάτι νέο και πρωτοποριακό όταν από τη μία μεριά ο κ. Χαριτωνίδης περιφέρει την συμβουλευτική του ιδιότητα από την μία Διοίκηση της Ομοσπονδίας στην άλλη, διατηρώντας την ιδιότητα του «σοφού» σε όλες τις Διοικήσεις μετά το 2000. Ακόμα και αν μπορούσε να κάνει κάτι, θα το είχε ήδη κάνει. 

Παραθέτουμε μόνο το σχολιασμό του για την σύσκεψη και αφήνουμε τα συμπεράσματα σε εσάς.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Καβαλιεράκης επανακάμπτει, μετά από πάνω από 10 χρόνια απουσίας, ως τεχνικός σύμβουλος Εθνικών ομάδων, προκαλώντας το λιγότερο ειρωνική διάθεση σε όλο τον χώρο του αθλήματος. 

Αυτοευτελίζει την προπονητική του διαδρομή αφού το μόνο προσόν για έναν τέτοιο τίτλο και ρόλο είναι η φιλική του σχέση με τον πρόεδρο. 

Ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ έχοντας εξουσία και το δικαίωμα επιλογής προσωπικού η συνεργατών ο πρώτος που φέρνει στο μυαλό του είναι ο κολλητός του. Δεν περιγράφει τον ρόλο ή τις ικανότητες που χρειάζεται ένας εργαζόμενος σύμβουλος ή ένας εθελοντής σύμβουλος αλλά αξιολογεί την πιστότητα των φίλων του.

Το επιχείρημα ότι και οι δύο «συμβουλεύουν» αμισθί είναι υποκριτικό. Το πόσο ακριβώς στοιχίζει ένας σύμβουλος σε έναν οργανισμό δυστυχώς δεν το μαθαίνουμε. Δε μαθαίνουμε τα οδοιπορικά του, τα έξοδα παρουσίας και κυρίως τα άμεσα και έμμεσα κόστη των συμβουλών του.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τις απόψεις των προπονητών, αν καταγράφηκαν και σε ποιές αποφάσεις οδήγησαν. Τα δελτία τύπου της ΕΟΠΕ εκτός από κοινοτυπίες («η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και ήταν επικοδομοιτική»-ορθογραφία του δελτίου τύπου-) δεν προσφέρουν καμία παραπάνω γνώση για το τι συζητήθηκε. 

Αν η συζήτηση ήταν για το ότι πρέπει να γίνουν συγκεντρωτικές προπονήσεις και να παίξουμε στις διοργανώσεις, προφανώς δεν είναι ουσιαστική.

Σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου συζητήθηκε ποιο θα είναι το βασικό πλάνο προπονητικής προσέγγισης και πως θα λειτουργήσουν οι αναπτυξιακές Εθνικές ομάδες ως συγκοινωνούντα δοχεία. 

Συζητήθηκε, αλλά δεν απαντήθηκε. Αν είχε απαντηθεί θα είχε ανακοινωθεί. Πώς να απαντηθεί όταν δεν υπάρχει κάποιος να ορίσει την προπονητική προσέγγιση. 

Πώς να γίνει αυτό, όταν δεν υπάρχει επικεφαλής  Προπονητής στις Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών; Όταν ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών και οι προπονητές της Εθνικής ομάδας Γυναικών το καλοκαίρι 2017 δεν υφίστανται στο μυαλό του προέδρου, όταν δεν καλούνται σε καμία σύσκεψη, όταν δε γνωρίζουν αν θα έχουν κάποιο ρόλο στο νέο σχεδιασμό, όταν άμεσοι συνεργάτες τους (Μπουτσορής) αναλαμβάνουν Εθνική ομάδα άλλου φύλου και όταν ο ένας εκ των δύο της Γυναικών (Ορφανός) θα αναλάβει την Εθνική Νέων Ανδρών (άγνωστο γιατί δεν ανακοινώθηκε).

Από συσκέψεις με αυτές τις ασαφείς προδιαγραφές δε μπορούν να ανακοινωθούν εισηγήσεις, θέσεις, αποτελέσματα, αποφάσεις και σχεδιασμοί. 

Οι συσκέψεις, αυτού του τύπου, έχουν μόνο σκοπό να καλύψουν την έλλειψη καθοδήγησης, την απουσία ιδεών, την ανυπαρξία πλάνου και συνέχειας σκέψεων.

Συσκέπτονται για να αθροίσουν τα επιμέρους ώστε να προκύψει σχέδιο, που θα το ξεχάσουν στην επόμενη σύσκεψη.
Συσκέπτονται για να εκφράσουν τετριμμένα ευχολόγια.
Συσκέπτονται για να δημιουργήσουν άλλοθι εργατικότητας.
Συσκέπτονται για να υπερθεματίσουν στα κοινότυπα.
Συσκέπτονται για να δώσουν, μέσω της  προβολής τους, ουσία στο ρόλο τους.

Συσκέπτονται, τελικά, για να υπάρχουν.
ΥΓ. Η τμηματική παρουσίαση της σύσκεψης και των δηλώσεων των προπονητών σε δεύτερο χρόνο, είναι  άλλη μια φιλότιμη προσπάθεια των «μακιγιέρ» του προέδρου να δημιουργήσουν γεγονότα και να «γεμίσουν» το έτσι κι αλλιώς φτωχό και άδειο σε δράσεις πρόγραμμα της ΕΟΠΕ. Άξιος ο μισθός τους, αλλά δεν πείθουν κανένα.