Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΗ

Θα σκίσει το μνημόνιο ή θα απολέσουμε τη μνήμη;
Με έκπληξη και εύλογη απορία διαβάσαμε ότι η προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας κορασίδων θα πραγματοποιηθεί στους Μολάους (24/12-3/1/18) εν όψει των προκριματικών αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία (4-6 Ιανουαρίου 2018).

Ανήκουν στην πρόσφατη μνήμη και ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι μεγαλόστομες δηλώσεις περί «υιοθεσίας» όλων των Εθνικών Ομάδων γυναικών από τον Δήμο Ευρώτα και η επικοινωνιακή «καταιγίδα» για το   μνημόνιο που υπέγραψε  η Ομοσπονδία γι’ αυτή τη συνεργασία.

Το προφητικό δημοσίευμά μας «Προξενιά και Προξενήτρες» στις 30/4/17 αφορούσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας τριετούς διάρκειας (δείτε εδώ) μεταξύ των δυο πλευρών και προειδοποιούσε για τον ευκαιριακό τρόπο που η ΕΟΠΕ αντιμετώπιζε τα πράγματα. Τι άλλαξε από τότε;

Μόλις, πριν, 50 ημέρες με την πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της ΕΟΠΕ στο Δήμο Ευρώτα (δείτε εδώ) φάνηκε ότι επιβεβαιωνόταν η  συνεργασία. 

Εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε εάν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα παραπάνω και αν και φέτος θα φιλοξενηθούν οι Εθνικές Ομάδες στο Δήμο Ευρώτα, καθώς η επιλογή των Μολάων για την Εθνική Κορασίδων και η μη πραγματοποίηση προετοιμασίας για την Εθνική Νεανίδων, δείχνουν το αντίθετο. Μπορεί να μας ενημερώσει, σχετικά, κάποιος από την ΕΟΠΕ;

Κι αν ο πρόεδρός της έχει πολλούς λόγους να κρύβεται αφού δεν έχει κάτι να «ψελλίσει» εκτός από μια σειρά ανακολουθίες, αθετημένες υποσχέσεις και συνεχείς παλινωδίες μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος και να δώσει μια πειστική εξήγηση; Θα συνεχιστεί ή θα διακοπεί (πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος) η συνεργασία με το Δήμο Ευρώτα;

Μπορεί η Ομοσπονδία να χρησιμοποιείται για πολιτικά παιχνίδια, που εξαντλούνται στις ωραίες φωτογραφίες; Κι αν υπάρξει διαφοροποίηση στην πολιτική που θα ακολουθηθεί, τι άλλαξε και δεν θα κάνουν τώρα την προετοιμασία τους οι Εθνικές Κορασίδων και Νεανίδων; Η επιλογή των Μολάων, για τις κορασίδες, έχει κόστος και ποιό είναι αυτό; Ζητάμε πολλά;

Η δική μας αναφορά γίνεται με μοναδική πρόθεση την ενημέρωση και για να αποτραπεί η επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ΕΟΠΕ από τις γνωστές αδεξιότητες του προέδρου της.

Με δεδομένη την πεποίθησή μας στην αναγκαιότητα αλλά και στη χρησιμότητα ανάδειξης συνεργασιών με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κρίμα που στα σιωπηλά και «εν κρυπτώ» χάνονται αυτές, που με τόση «φανφάρα» προβλήθηκαν.

Η δική μας επισήμανση είναι ότι οι στρατηγικές επιλογές μιας διοίκησης πρέπει να καθορίζονται εν πολλοίς από ένα σχέδιο και πλάνο δράσης, αποφεύγοντας τον εύκολο δρόμο των ευκαιριακών επιλογών.

Χωρίς καμία διάθεση δαιμονοποίησης της μνημειώδους δυσκολίας των συγκεκριμένων διοικούντων να παραγάγουν γόνιμο έργο (χρυσάφι πιάνουν, στάχτη γίνεται), δεν χωράει αμφιβολία, ότι μοιάζουν ανήμποροι να υποστηρίξουν στοιχειωδώς ακόμα και τις δικές τους επιλογές.