Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Με το βλέμμα στο αύριο 
Μια πρόκριση και ένας αποκλεισμός είναι ο απολογισμός από τα προκριματικά για τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Εθνικής Ομάδας παίδων και κορασίδων, αντίστοιχα.

Η επιτυχία που σηματοδοτεί μια πρόκριση και η αποτυχία που αντανακλά ένας αποκλεισμός δεν είναι αποτέλεσμα μίας ευκαιριακής ή περιστασιακής αναλαμπής αλλά της πορείας και της διαδικασίας (προπονητικής και όχι μόνο) που έχει ακολουθηθεί και καταγραφεί από την αφετηρία της δημιουργίας των ομάδων μέχρι την τελευταία παρουσία και συμμετοχή και τα τελικά αποτελέσματα.

Είχαμε στην προφητική αναφορά μας (δείτε εδώ: Περί ανέμων και προπονητών) αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης προπονητικού σχεδιασμού έχοντας επισημάνει και προβάλλει την αναγκαιότητα πρόσληψης προπονητών ετήσιας απασχόλησης, όπως υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην Εθνική ανδρών και επηρέασε όλο το οικοδόμημα ενώ δεν υπήρχε στην Εθνική γυναικών (part time απασχόληση) με τα γνωστά αποτελέσματα. Είχαμε μάλιστα διαχρονικά σταθεί απέναντι στην απόφαση του Γιώργου Καραμπέτσου να καθιερώσει τη μερική απασχόληση  (πολλές φορές ακόμη και ανά διοργάνωση) στην επιλογή προπονητών.

Τα αποτελέσματα που ήρθαν και στις δυο περιπτώσεις έχουν κοινά αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ερμηνεύουν αλλά και στοιχειοθετούν τόσο την πρόκριση όσο και τον αποκλεισμό. 

Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν και δεν επιβραβεύουν το αποσπασματικό και το τυχαίο απέναντι σε προγραμματισμένο ενιαίο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, ακόμα και αν εγκαταλείφθηκε κάθε διάθεση και βούληση για οτιδήποτε σχετικό τον τελευταίο χρόνο.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά των επιλογών μιας διοίκησης και των προπονητικών διαδικασιών φαίνονται σε βάθος χρόνου. Ότι γίνεται τώρα αποδίδει καρπούς σε 4-5 χρόνια. Ας μην κομπορρημονούν οι διάφοροι «πιλότοι» (Δείτε εδώ).

Η δική τους δουλειά θα αποδώσει και θα κριθεί σε μερικά  χρόνια. Τώρα αποδίδει η δουλειά άλλων, των οποίων οι παρατρεχάμενοι του προέδρου έσπευσαν να πάρουν τη θέση. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι η Εθνική ομάδα γεννημένων 2001-02 σχηματίστηκε με την επιλογή των μελών της το καλοκαίρι 2016, βγήκε 2η στο Βαλκανικό U15 την ίδια χρονιά, κερδίζοντας  την πρόκριση για το 1ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16, με άλλον προπονητή, ο οποίος ήταν ο μόνος, από τους Ομοσπονδιακούς των Εθνικών ομάδων, που αντικαταστάθηκε από τη Διοίκηση το καλοκαίρι 2017 ώστε να προλάβει να καπαρώσει τη θέση και το καλό έμψυχο υλικό ο κολλητός του Γιώργου Καραμπέτσου. 

Επίσης να θυμίσουμε ότι ο εκλεκτός «πιλότος» ήταν ΠΟΠ Θεσσαλονίκης στη συγκεκριμένη φουρνιά αθλητών και είχε παραιτηθεί, μερικές ημέρες πριν την διεξαγωγή αγώνων και μετρήσεων για την τελική επιλογή συγκρότησης της ομάδας.

Η περίπτωση των παίδων σε σχέση με τις κορασίδες παρότι η επιλογή έγινε από μια δεξαμενή πολύ μικρότερη από ότι των κοριτσιών, είχε τα εξής σημαντικά χαρακτηριστικά:
·Ξεκίνησε η ομάδα να χτίζεται από το 2015 (επιλογή περιφερειακών προπονητών, προπόνηση κλιμακίων, μετρήσεις, επιλογή αθλητών, συγκεντρωτικές προπονήσεις, διεθνείς αγώνες κλπ.)
·Τα σωματεία των αθλητών έδωσαν την δέουσα προσοχή με αγωνιστική παρουσία και απόκτηση αγωνιστικών εμπειριών.
·Ένας μεγάλος αριθμός αθλητών προέρχεται από αθλητικές οικογένειες με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την αγωνιστική παιδεία αλλά και με την συνειδητοποίηση της αλληλουχίας ατομικού και κοινού στόχου.
·Η ανάληψη της διοργάνωσης συνδυαστικά με μια καλή κλήρωση έφερε το ποθητό αποτέλεσμα

Στον αντίποδα η Εθνική κορασίδων, παρότι είχε όπως και οι παίδες προκριθεί, μέσω προκριματικού ομίλου στο Άργος, στο 1ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U15, δεν είχε αντίστοιχη πρόοδο, παρά την εύκολη κλήρωση με ομάδες που είχε κερδίσει πριν μερικούς μήνες στην πρόκριση. 

Ο αποκλεισμός της δείχνει να είναι οδυνηρός, ιδιαίτερα όταν είναι μια εθνική ομάδα που προήλθε μέσα από την επιλογή τριακοσίων κοριτσιών που στελεχώνουν τις αναπτυξιακές προεθνικές ομάδες και έχασε τον δρόμο της. 

Η απουσία Ομοσπονδιακών σε ετήσια βάση σε συνδυασμό με την έλλειψη μεθοδολογίας και ενιαίου σχεδιασμού αποτελεί έναν βασικό λόγο της αποτυχίας. Οι «εξωθεσμικές παρεμβάσεις» επιβολής αθλητριών που είχαν «κουμπάρο στην Κορώνη» εξάλειψαν και τις τελευταίες ελπίδες διάκρισης.

Το μέλλον για το Ελληνικό βόλεϊ και στους παίδες και στις κορασίδες είναι μπροστά. Η ΔΙΚΗ έχει μέσα από μια σειρά τοποθετήσεις και προτάσεις οριοθετήσει και περιγράψει τι πρέπει να γίνει και δεν θα μπούμε στον πειρασμό να το επαναλάβουμε. Θεωρούμε όμως ξεχωριστής σημασίας την συγχαρητήρια ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ), για την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας των παίδων.

Ήταν μια ανακοίνωση που ξέφυγε από το τυπικό χαρακτήρα αυτών των ανακοινώσεων, και είπε τα πράγματα με το όνομά τους σε ότι αφορά το μέλλον αυτών των παιδιών. Εμείς απλώς την προσυπογράφουμε. Διαβάστε την ανακοίνωση.

ΥΓ. Νέο κρούσμα απόκρυψης της αλήθειας διαπιστώσαμε με την απόφαση της ΕΟΠΕ και του ΣΕΠΠΕ, να μην δώσουν στην δημοσιότητα τα ονόματα με τις δηλώσεις συμμετοχής στις σχολές προπονητών του Beach Volley, καθώς και τα ονόματα όσων δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές.

Ενώ οι συγκεκριμένοι αντίστοιχα, δημοσιοποίησαν αυθημερόν (Δείτε εδώ) την ανακοίνωση της ΓΓΑ που αφορούσε τον προσωρινό πίνακα με τα ονόματα εισακτέων και απορριπτέων για τις σχολές προπονητών της σάλας, έχουν ξεχάσει εδώ και 20 ημέρες (από 22 Δεκεμβρίου 2017) να πράξουν το ίδιο για τον αντίστοιχο πίνακα του Beach Volley.
Η πράξη αυτή να μην αποκαλυφθεί η πραγματικότητα, προφανώς υπαγορεύτηκε από τη συμμετοχή  κάποιων προσώπων, στη λίστα των προσωρινά απορριπτέων. Τα ονόματα του Παύλου Μπελιγράτη γιού του πρώην προέδρου της ΕΟΠΕ (για μη κατάθεση απολυτηρίου Λυκείου), του Γιάννη Χαριτωνίδη γιου του προέδρου του ΣΕΠΠΕ, υπεύθυνου φορέα και συνδιοργανωτή των σχολών (για απουσία Ιατρικής γνωμάτευσης) και του Ομοσπονδιακού προπονητή του Beach Volley Κώστα Ποθητάκη (μη κατάθεση απολυτηρίου Λυκείου και απουσία Ιατρικής γνωμάτευσης) είναι οι προφανείς λόγοι που απέκρυψαν η ΕΟΠΕ και ο ΣΕΠΠΕ την ενημέρωση για τις σχολές προπονητών Γ΄ Κατηγορίας Beach Volley.

Αν το παραπάνω δεν αποτελεί μια καθεστωτική λογική «ότι δεν υπολογίζουμε κανένα» σίγουρα είναι ενδεικτική της σοβαρότητας που αντιμετωπίζουν αυτό που θεωρούν δουλειά τους. Με την διάθεση συγκάλυψης φανερώνεται επιπλέον η ποιότητα και το ήθος αυτών που το αποκρύπτουν.