Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Η υποβάθμιση  και η ελεύθερη πτώση της
Ο Νώντας Γεροθόδωρος είναι μεταξύ των κορυφαίων διαιτητών της Ευρώπης. Η συγκροτημένη παρουσία του, η αναγνώριση από όλους για τις ικανότητές του, τον πράο του χαρακτήρα, που επιβάλλεται σε αθλητές και προπονητές, καθώς και οι διεθνείς διακρίσεις αποτελούν πιστοποιητικά της αναμφισβήτητης αξίας του. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στο Γιώργο Καραμπέτσο.

Παρόλα αυτά, την ανάγκη φιλοτιμία έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ και πραγματοποίησε βραδινή έξοδο, την Τσικνοπέμπτη, με τον διεθνή διαιτητή. Με το «τσίκνισμα» τους δόθηκε η ευκαιρία αποτίμησης της Ευρωπαϊκής διαιτητικής παρουσίας, ενός προβιβασμού και ενός στραπάτσου (είχαμε αναφερθεί σχετικά), καθώς την κατάσταση που επικρατεί στο σύνδεσμο της Αθήνας που μοιάζει «καζάνι που βράζει».

Ο διεθνής διαιτητής μετέφερε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για το κλίμα απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί. Ο σύνδεσμος διαιτητών της Αθήνας είναι ο βασικός, αλλά όχι ο μοναδικός, που έχει επηρεαστεί από την συμπλεγματική συμπεριφορά του προέδρου της ΚΕΔ και τις αδικαιολόγητες και απαράδεκτες κρίσεις που απειλούν την ομαλή εξέλιξη και δημιουργούν κύκλο ευνοούμενων διαιτητών σε βάρος της αξιοκρατίας, της ιεραρχίας και της διαιτητικής γνώσης και εμπειρίας.
Η επιλογή του Γιώργου Καραμπέτσου με την τοποθέτηση του Βασιλη Αντωνούλη ως προέδρου της ΚΕΔ, για να εξοφλήσει το προεκλογικό γραμμάτιο της υποστήριξής του στις εκλογές της ΕΟΠΕ, φαίνεται ότι είναι η πηγή όλων των δεινών.

Ο Βασίλης Αντωνούλης με τις αποφάσεις του, που τις καθορίζει η απουσία κριτηρίων επιλογής και ταυτόχρονα τις επιβάλλει «ο ιδιότυπος επαρχιωτισμός του» και η προσπάθεια δημιουργίας του δικού του μηχανισμού, έχει οδηγήσει σε αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση  έμπειρων διαιτητών και σε υποβάθμιση του επιπέδου της διαιτησίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων που έχει επιβληθεί από τις προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου της ΚΕΔ έχει οδηγήσει σε γελοιοποίηση της διαιτησίας πολλές φορές στον αθλητικό δικαστή, αφού αυτά που αναγράφονται στο φύλλο αγώνα δεν προκύπτουν στην ακροαματική διαδικασία ούτε από τις μαρτυρίες, ούτε από το video του αγώνα.

Η απειρία των προωθούμενων διαιτητών και η έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση ενός αγώνα τους εκθέτουν στα μάτια των παραγόντων, των αθλητών και των ανθρώπων του αθλήματος.

Μάλιστα ο Γιώργος Καραμπέτσος προσπάθησε να στείλει μήνυμα (ξεπερνώντας και τα θεσμικά όρια που του δίνει η θέση του) για να υπάρχουν ποινές σε όσους  παραπέμπουν οι διαιτητές στον αθλητικό δικαστή, όμως αυτό αποδείχτηκε αδύνατο, αφού οι παραπομπές και οι εκθέσεις αποδείχτηκαν αδύναμες και ατεκμηρίωτες.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά είμαστε δέσμιοι και θύματα των καταστροφικών επιλογών της διοίκησης της ΕΟΠΕ που στο βωμό των προεκλογικών και ρουσφετολογικών σχέσεων του προέδρου της, πληρώνει ένα τόσο βαρύ τίμημα, στην προκειμένη περίπτωση, στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.