Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΕΝΟΧΩΝ

Απολογίες και απολογισμοί
Το αποτύπωμα και ο απολογισμός της διοργάνωσης του κατ’ όνομα Πανελλήνιου Πρωταθλήματος snow Volley, είχε την θλιβερή και την ευτράπελη πλευρά, ως δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Η επιστράτευση παλαιμάχων αθλητών, αθλητριών του beach Volley και διαττόντων αστέρων μιας εφήμερης τηλεοπτικής πραγματικότητας, αλλά και η ταυτόχρονη ανακήρυξη πρωταθλητών μέσα από μια πρόχειρη, πανηγυρική, χαριτωμένη αλλά διαβλητή και «παιγνιδιάρικη» αγωνιστική διαδικασία, έδωσαν το στίγμα της διοργάνωσης.

Το παζλ συμπλήρωσε ο μεγάλος αριθμός φιλοξενουμένων-θεατών, που με έξοδα της ΕΟΠΕ μεταφέρθηκε και φιλοξενήθηκε για να παρακολουθήσει τους αγώνες, αλλά στο σύνολό του προτίμησε τη ζεστασιά των ξενοδοχείων, από το να θαυμάσει και να αποτιμήσει την αξία του νέου αθλήματος(;).

Η διοργάνωση του snow Volley στα Καλάβρυτα τελείωσε, αλλά η μετά από χρόνια συγκέντρωση όλου αυτού «του συρφετού» ξύπνησε μνήμες. 

Ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των φίλων του αθλήματος, αφού έγιναν ορατοί οι λόγοι και επίκαιρα τα πρόσωπα που ευθύνονται για την χρεωκοπία της Ομοσπονδίας.

Δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, οι οποίοι δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Γι’ αυτό, ζητούνται απαντήσεις στο μεγάλο ζήτημα του κόστους για όλο αυτό το πανηγύρι που στήθηκε.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, μετά την διαπίστωση ότι η ανάδειξη των πρωταθλητών και η Ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας είναι υπόθεση ενός εορταστικού διημέρου, το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ελπιδοφόρο μπορεί να είναι, για να υπάρξει και να αναπτυχθεί, ένα άθλημα(;), που οι αγωνιζόμενοι προέρχονται από το χθες, πραγματοποιείται φύση και θέση χωρίς θεατές, ενώ στη χώρα μας, πάντα θα αναζητούνται και οι εγκαταστάσεις για τους αγώνες, πολύ δε περισσότερο για την προετοιμασία για αυτούς (προπονήσεις κλπ).

Η ΔΙΚΗ, στις προηγούμενες αναφορές μας, έχει αναλυτικά αιτιολογήσει και επιχειρηματολογήσει τι εξυπηρέτησε η απόφαση του Γιώργου Καραμπέτσου. Ποιες ήταν οι  προθέσεις και οι σκοποί αυτής της πολυδάπανης διοργάνωσης και γιατί θέλησε επιπλέον να «χαρίσει» φιλοξενία και ξενοιασιά σε κάποιους, διευκολύνοντας τους να απολαύσουν τα χιόνια και τη φιλοξενία στα χιονοδρομικά κέντρα με τα χρήματα της ΕΟΠΕ και όλων ημών.

Το αντάλλαγμα είναι η εξασφάλιση πίστης, υποταγής και ασυλίας που πιθανότατα θα χρειαστούν. Στην υποθετική περίπτωση ανάπτυξης του συγκεκριμένου αθλήματος είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή η αδυναμία οικονομικής αυτονομίας και διαχείρισης των αγώνων, χωρίς την συνδρομή της Ομοσπονδίας, αφού καθορίζει και περιορίζει την ανάπτυξή του, σε υπόθεση οικονομικά εύρωστων αθλούμενων.

Η πολύχρωμη εικόνα και προβολή που οι δυο «χιονάτες» του γραφείου τύπου εξασφάλισαν για την συγκεκριμένη απόπειρα των διοικούντων την Ομοσπονδία, δεν έχει σχέση με την πραγματική δυναμική του αθλήματος. Αυτή καταγράφεται, για παράδειγμα, στους αγώνες των τελικών φάσεων των Ενώσεων των αναπτυξιακών ομάδων αγοριών και κοριτσιών και η συμμετοχή και δυναμική που εκφράζει.

Για να γίνει αντιληπτή η απόπειρα και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αρκεί μία πρόχειρη ματιά στο site της ΕΟΠΕ, για να καταγράφει η υπερπροβολή του snowτίποτα, με συνεντεύξεις, βίντεο, φωτογραφίες και συνεχείς αναρτήσεις και να συγκριθεί με την επιφανειακή, απλή αναφορά στις τελικές φάσεις διοργανώσεων όπου συμμετείχαν δεκάδες ομάδες, εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες και παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές. 

Ο Γιώργος Καραμπέτσος και  οι συνεργάτες του δεν έχουν σχέση με την μεγάλη δεξαμενή αθλητριών και αθλητών, προπονητών, διαιτητών, παραγόντων, φιλάθλων του Ελληνικού βόλεϊ και αδυνατούν να εμπεδώσουν και να αξιοποιήσουν την προοπτική της. Στην άγνοιά τους, τους ακολουθούν όσοι, ακόμα και τώρα, βλέπουν τη χρεωκοπημένη ΕΟΠΕ σα μια παχιά αγελάδα που θα συνεχίσουν να αρμέγουν, όπως έπραξαν κατά το μακρινό παρελθόν, οδηγώντας την στον όλεθρο.

ΥΓ1. Αν ευσταθούν οι «δημοσιογραφικές» πληροφορίες ότι οι ΕΟΠΕ εξασφάλισε (αγόρασε και πλήρωσε) παπούτσια για να αγωνιστούν οι sportsmen και sportswomen του snow Volley σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Όταν περικόπτονται οι παροχές ένδυσης στους αθλητές των Εθνικών ομάδων Ανδρών Γυναικών που εκπροσωπούν το άθλημα και τη χώρα διεθνώς και χρηματοδοτείται η καλοπέραση των ψευτοαθλητών, τότε όσοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις διεκδικούν το ακαταλόγιστο.

ΥΓ2. Η αναπαραγωγή και εκ νέου προβολή συνέντευξης του Θανάση Μπελιγράτη στη μνήμη του Μιχάλη Μαστρανδρέα, ενός μεγάλου ανθρώπου και παράγοντα, που συνέδεσε το όνομά του με την Άνοιξη και τις μεγάλες διακρίσεις του Ελληνικού βόλεϊ, που ο Μπελιγράτης και το κομματικό κράτος της εποχής έθεσαν στο περιθώριο, αποτελεί ύβρη για τη μνήμη του και την ιστορία, που δείχνουν να «ξεχνούν» η στρατευμένη δημοσιογραφία και οι «χιονάτες» του γραφείου τύπου της ΕΟΠΕ.