Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΤΡΕΛΕΣ, ΚΑΦΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΙΔΕΕΣ

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στην ετήσια εκδήλωση της ΕΣΑΠ και η αναφορά του στην ΕΟΠΕ και στον Γιώργο Καραμπέτσο υποκρύπτουν τη γραφική διάσταση των αιτημάτων που του έθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στο μικρό χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι της.

Ο υπουργός περιορίστηκε στην κομψά προσβλητική ατάκα, ότι είναι «τυχερή» η ΕΟΠΕ γιατί ο πρόεδρός της έχει τρελές ιδέες, για την αντιμετώπιση του χρέους της.

Όμως, ποιες είναι οι τρελές ιδέες του Γ.Κ.;

Η πρώτη τρελή ιδέα του Γ.Κ. ήταν: «Η κρατική επιχορήγηση να είναι ολόκληρη ακατάσχετη και όχι μόνο το ποσό που αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων για να μπορεί να λειτουργήσει η Ομοσπονδία». 

Στην πράξη είναι εύκολα αντιληπτό, ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αφού κανένας υπουργός δε μπορεί να θεσμοθετήσει και να συναινέσει για μια Ομοσπονδία (ένα Ν.Π.Ι.Δ.) να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεν μπορεί να επιβραβευτεί η δημιουργία χρεών χωρίς την αντίστοιχη υποχρέωση να πληρωθούν.

Γιατί τότε όλοι θα δημιουργούσαν υποχρεώσεις και στην κρίσιμη στιγμή θα έβρισκαν το πρόσχημα για να μην πληρώσουν. Επιπλέον, ποιος θα συναλλάσσονταν με έναν οργανισμό, ο οποίος θα είχε δικαίωμα οποιαδήποτε στιγμή να διαγράψει τα χρέη του;

Η δεύτερη τρελή ιδέα του Γ.Κ. είναι να ενταχτεί η ΕΟΠΕ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Όμως, ξεχνάει ο Γ.Κ. ότι ο πτωχευτικός κώδικας αφορά μόνο εμπορικές επιχειρήσεις και η ΕΟΠΕ δεν είναι εμπορική επιχείρηση, αλλά φορέας της κεντρικής κυβέρνησης.

Όλες οι τρελές ιδέες του Γ.Κ.  είναι για εσωτερική κατανάλωση, είναι κουβέντες «καφενείου» και «παρέας», είναι ακατέργαστες σκέψεις του τύπου «να με κάνετε μία μέρα πρωθυπουργό και θα δείτε», που φέρνουν στη επιφάνεια την πλήρη απουσία διοικητικού σχεδιασμού, προγράμματος και στρατηγικής.

Όταν απουσιάζει από μια διοίκηση, η σοβαρή αντιμετώπιση της πραγματικότητας και αποδεικνύεται ότι στα ψέματα (πχ. €1.000.000 εξασφαλισμένη χορηγία) στηρίχθηκε η εκλογή της, τότε αρχίζουν οι ιδέες που όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν όταν αφορούν ένα φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Οι τρελές ιδέες του Γ.Κ. και των υποτακτικών του είναι πολιτικά αφελείς, ηθικά μεμπτές και νομικά διάτρητες.

Απλώς χρησιμοποιούνται για να βρισκόμαστε σε συζήτηση, να δικαιολογούνται ότι έκαναν το χρέος τους, υφαίνοντας το άλλοθι της δικής τους ανεπάρκειας.