Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ

Αναγνώστης με επιστολή του θέτει ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την παροχή και πιστοποίηση της γνώσης των προπονητών. Η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια βασική συνιστώσα της παθογένειας του Ελληνικού βόλεϊ, αφού η προπονητική είναι η θεμέλια λίθος του αθλήματος.

Γιατί, αν από τη παιδική ηλικία ο μικρός αθλητής- τρία, δε μαθαίνει σωστά το άθλημα και τη τεχνική του, τα αποτελέσματα έχουν αντανάκλαση στο σημερινό επίπεδο του Ελληνικού βόλεϊ (και εν πολλοίς το καθορίζουν). Η ΕΟΠΕ ως προϊστάμενη αρχή και ο ΣΕΠΠΕ ως θεσμικά υπεύθυνος, για την ποιοτική αναβάθμιση τις παρεχόμενης γνώσης αλλά και της προστασίας του επαγγέλματος του προπονητή έπρεπε να είναι στη πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας.

Σήμερα ο φορέας των προπονητών όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα αλλά με τη στάση του, υπονόμευσε και απεμπόλησε το ρόλου του με το μοίρασμα αδειών προπονητή κατά την προεκλογική περίοδο για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε την επιστολή - καταγγελία του αναγνώστη και τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

«Γειά σας. 
Κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για τα θέματα που θίγετε και τον τρόπο που τα παρουσιάζετε!

Θα ήθελα να εστιάσετε και να θίξετε ένα πρόβλημα που στον καιρό της γενικής κρίσης του αθλήματός μας έρχεται να προστεθεί στα όσα μύρια και μάλιστα με αυξητικές τάσεις! Μιλάω βέβαια για τους προπονητές «μαϊμού», που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν κατακλύσει την αγορά του βόλεϊ σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάποιου είδους έρευνα για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος. 

Τα περιστατικά πάντως που έχουν πέσει στην αντίληψή μου στην περιοχή που δραστηριοποιούμαι είναι ουκ ολίγα! Σίγουρα θα έχουν υποπέσει αντίστοιχα περιστατικά και στη δική σας αντίληψη.

Το πλέον κραυγαλέο είναι η περίπτωση του κυρίου που κάνει τον προπονητή στην Α.Ε. Κομοτηνής, ο οποίος χωρίς δίπλωμα εδώ και μια πενταετία που θυμάμαι είναι προπονητής (3 χρόνια στη Γ.Ε. Αλεξ-πολης Α2, 1 χρόνο στα αναπτυξιακά του Εθνικού, και φέτος στην Α.Ε. Κομοτηνής Α2). 

Πότε θα προασπίσει η ΕΟΠΕ την εφαρμογή των κανονισμών που έχει θεσπίσει; Δεν ξέρω αν φέτος η Α.Ε. Κομοτηνής χρησιμοποιεί την κάρτα κάποιου άλλου, γιατί από πληροφορίες τον εν λόγω «κύριο» τον δηλώνουν ως φροντιστή ή στατιστικολόγο ή έφορο!!!

Όταν ήταν στη ΓΕΑ όμως αν ψάξετε τα φύλλα αγώνος (αν υπάρχουν βέβαια μετά από 3 χρόνια) στη θέση του προπονητή έχει παύλα!!! Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος ένα σωματείο μπορεί συνολικά να μη δηλώνει προπονητή 4 φορές και οι επιπτώσεις είναι πολύ βαριές (στα χαρτιά τουλάχιστον)!!!

Πάμε στον Εθνικό Αλεξ/πολης όπου ο βοηθός είναι χωρίς δίπλωμα και δηλώνεται ως είθισται στατιστικολόγος και παράλληλα κάνει και τον προπονητή στα αναπτυξιακά τμήματα!!! Τι εφεύρεση κι’ αυτή ο στατιστικολόγος! Ένα ελάχιστο τεστ στο data volley είναι εύκολο να αποδείξει τι είδους στατιστικά ξέρει να κρατάει κάποιος, έλεος!!!

Και πάμε στην Νίκη Αλεξ/πολης όπου ο υιός του προέδρου εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια κάνει τον προπονητή στις ακαδημίες του συλλόγου ανενόχλητος! Φαίνεται πως κάποιοι θεωρούν ότι στις ακαδημίες μπορούμε να βάλουμε τον οποιοδήποτε τυχάρπαστο γιατί τα παιδιά είναι μικρά και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις!!!

Η κοροϊδία όμως συνεχίζεται και επίπεδο σχολών προπονητών! Οι δυο από τους προαναφερόμενους έχουν κάνει αίτηση για τις σχολές Γ΄ κατηγορίας που πρόκειται να γίνουν στο άμεσα προσεχές μέλλον, όμως ήδη διαλαλούν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα πάρουν το χαρτί χωρίς να φοιτήσουν!!!

Καλό θα κάνει και η ΕΟΠΕ και ο ΣΕΠΠΕ να διασφαλίσουν την φερεγγυότητα των διαδικασιών και ένας τρόπος είναι να αναρτούν καθημερινά τις παρουσίες την φοιτούντων ώστε να γνωρίζουν ποιοι είναι εκεί και παρακολουθούν και ποιοι θα πάρουν πτυχίο εξ αποστάσεως! Επίσης να είναι γνωστό τις πάσι ποιοι θα πάρουν πτυχίο με βαρύτητα και ποιοι χαρτί προπονητού μαϊμού.

Ο τρίτος της υπόθεσης ούτε αίτηση έκανε αλλά και επειδή η ομάδα του έχει φτάσει να διεκδικεί την άνοδο στην Α1 με όλο το θράσος που τον διακατέχει βγαίνει και κάνει δηλώσεις στα κανάλια και στα site «ως προπονητής»!!!


Ας καθίσουν όλοι αυτοί οι κύριοι και όσοι άλλοι θέλουν να γίνουν προπονητές στα θρανία και να συμπληρώσουν τις ώρες που χρειάζεται για το κάθε πτυχίο και μετά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους! Δεν είναι δυνατόν όμως να κλέβουν θέσεις εργασίας από άτομα που έχουν υποστεί όλη αυτή τη διαδικασία είτε στα ΤΕΦΑΑ είτε σε σχολές προπονητών.

Το κυριότερο όμως δεν μπορούν να παίζουν με την ακεραιότητα και την ασφάλεια κυρίως παιδιών αλλά και οποιουδήποτε άλλου αθλούμενου γιατί οι ζημιές που προκαλούνται δεν είναι άμεσες αλλά παρουσιάζονται σε βάθος χρόνου.

Σας ευχαριστώ»


ΥΓ. Τα γεγονότα του τριημέρου (φιάσκο Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων) μαζί με την αποτίμηση και αποκρυπτογράφηση των όσων διαδραματίστηκαν στη Γενική Συνέλευση της ΕΟΠΕ, αλλά συνειδητά δεν αποδόθηκαν στον τύπο, θα τα διαβάσετε στη ΔΙΚΗ, τις επόμενες ημέρες. Μείνετε «συντονισμένοι».