Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΡΦΑ

Πενταήμερη στη Ρόδο
Με αφορμή τη διοργάνωση του F4 του κυπέλλου ανδρών στη Ρόδο αναχώρησε η πολυμελής ομάδα του ΔΣ της ΕΟΠΕ όπου αναμένεται να απολαύσουν οικογενειακώς εβδομαδιαίες διακοπές. Θα τους ακολουθήσει και ο πρόεδρος, αφού το νησί των Ιπποτών, μετά τη Σαντορίνη και πριν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις του BEACH VOLLEY, είναι η ιδανική κατάληξη των ανοιξιάτικων αποδράσεων.

Συνεχίζεται έτσι η παράδοση που δημιούργησαν οι διοικούντες την Ομοσπονδία, να χαλαρώνουν στο περιθώριο των διοργανώσεων και να απολαμβάνουν τις διακοπές με δωρεάν διαμονή και διατροφή στα κοσμοπολίτικα νησιά, ενώ είναι δεδομένο, ότι μέρος αυτής της δαπάνης της διοργάνωσης αναλαμβάνει και η ΕΟΠΕ. Είναι «ευκαιρία μοναδική» κυρίως για όσους δε μπορούν να το ζήσουν και να το υποστηρίξουν στην εκτός Ομοσπονδίας καθημερινότητά τους.

Λεφτά υπάρχουν… για τους δικούς μας
Η διοργάνωση του F4 του κυπέλλου και η ανάγκη υποστήριξής της με προσωπικό της ΕΟΠΕ, φέρνει στην επιφάνεια άλλο ένα ζήτημα που ανέδειξε η ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά τις υπερωρίες των εργαζομένων. Δείτε εδώ και εδώ. Είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας της ΕΟΠΕ, αλλά και όσων συντάσσουν, ελέγχουν και υπογράφουν παρόμοιες αποφάσεις, ότι στην απόφαση να πληρωθούν υπερωρίες αναφέρονται οι υπάλληλοι με τα αρχικά τους και όχι με το ονοματεπώνυμο ή κάποιο άλλο μοναδικό τους χαρακτηριστικό (πχ. αριθμό μητρώου).

Όμως, η ουσία της υπόθεσης είναι ότι μετά από πολλά χρόνια και χωρίς η ΕΟΠΕ να έχει ξεφύγει από το βραχνά των χρεών, επανήλθε το καθεστώς των υπερωριών αντί του ρεπό που είχε καθιερώσει η (χρεωκοπημένη) Ομοσπονδία στις περιόδους που οι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν πέραν του κανονικού ωραρίου (περιπτώσεις διοργανώσεων, συνεδριάσεων ΔΣ κλπ).

Ειδικά σε μια εποχή που με τη δικαιολογία και της οικονομικής της θέσης -εκτός του F4 ανδρών και γυναικών -η ΕΟΠΕ απέφυγε να αναλάβει διοργανώσεις (ανέλαβε μόνο την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο γήπεδο του Ρέντη), εγκαταλείποντας κάθε άλλου είδους δράση (γιορτή στο Καλλιμάρμαρο, δράση BE ACTIVE, πρόγραμμα «παίζω βόλεϊ»).

Το άθλημα συρρικνώνεται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, τα πρωταθλήματα υποβαθμίζονται, σημειώνεται ρεκόρ αποχωρήσεων ομάδων, οι Εθνικές Ομάδες κάνουν ελλιπή προετοιμασία, χρησιμοποιούνται προπονητές είτε χωρίς χρήματα και περγαμηνές για να φτιάξουν βιογραφικό είτε απασχολούνται περιοδικά «τριμηνίτες» χωρίς πρόγραμμα, όραμα, μεθοδολογία, στόχο.

Σε ένα άθλημα που η διοίκησή του με τις αποφάσεις και τις επιλογές της το μικραίνει καθημερινά, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό συνδυάζεται με την απόφαση να δημιουργεί και να πληρώνει υπερωρίες, να δίνει επιδόματα αδιαφορώντας ότι αυτές οι επιπλέον ώρες δεν έχουν αναφορά στο άθλημα και στις πραγματικές ανάγκες του και είναι ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο.

Ο σεβασμός στους εργαζόμενους πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος αλλά και ταυτισμένος με την ύπαρξη και ανάπτυξη του αθλήματος. Αν θέλει η διοίκηση να επιβραβεύσει όσους, κατά αυτήν, εργάζονται περισσότερο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από τα χρήματα (που όπως διακηρύσσει σε όλους τους τόνους δεν έχει) να το κάνει;

Η διοίκηση μιας Ομοσπονδίας οφείλει επίσης να μη διαχωρίζει σε α΄ και β΄ κατηγορίας τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων, αντίστοιχα. 

Απαιτείται ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ να αντιλαμβάνεται την προσφορά των εργαζομένων έξω από το στενό κύκλο των γραφείων της ΕΟΠΕ και των παρατρεχάμενων του, που δεν είναι και οι πιο εργατικοί.

Οι Ενώσεις για παράδειγμα έχουν την ευθύνη και την εποπτεία χιλιάδων αγώνων και πρωταθλημάτων όλων των βαθμίδων και αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του αθλήματος.Είναι γνωστό επίσης ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στις Ενώσεις που ξεπερνούν την τυπική επαγγελματική σχέση. Οι εργαζόμενοι των Ενώσεων είναι δίκαιο να βιώνουν στη πράξη την απαξίωση όταν προσφέρουν;

Το F4 της τύχης
Η μετ’ εμποδίων κατάληξη του F4 στη Ρόδο δεν έδωσε τέλος στα προβλήματα της διοργάνωσης. Αντίθετα, η οργανωτική ανικανότητα του ΓΚ και η δυσκολία προσδιορισμού των παραμέτρων ενός αγώνα ειδικής διαχείρισης, έχει θέσει σε κίνδυνο τη σωστή και ομαλή διεξαγωγή όχι μόνο των αγώνων αλλά και ολόκληρου του F4. Στον παράγοντα τύχη φαίνεται έχουν εναποθέσει οι φίλοι του βόλεϊ τις ελπίδες τους να αποφευχθούν τα απρόοπτα και να διασωθεί το κύρος του θεσμού.

Επιθεώρηση από την επιθεώρηση
Ο ΓΚ ως άλλος στρατιωτικός διοικητής επιθεώρησε τους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου (αλήθεια είναι, μόνοι τους τα γράφουν, δείτε εδώ). Προφανώς, τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΟΠΕ δεν είχαν την ικανότητα να ελέγξουν αν το γήπεδο πληροί τις προϋποθέσεις μίας τέτοιας διοργάνωσης και έσπευσε ο πολυπράγμων πρόεδρος. Ίσως να ήταν εκτός ωραρίου τους και έπρεπε να δοθούν υπερωρίες.

Του Αία τα καμώματα
Για το θέμα των €2080 που αποφάσισε να δώσει η ΕΟΠΕ σε ένα σωματείο μέλος της (τον ΑΣ Σαλαμίνας ΑΙΑ) καμία απόκριση από την Ομοσπονδία ή από το σωματείο. Η ΔΙΚΗ θα επιμείνει.

Από πού προκύπτει οφειλή της Ομοσπονδίας σε σωματείο μέλος της, το οποίο επαναδραστηριοποιήθηκε πριν 2 χρόνια; Μήπως για αντίστοιχο λόγο με αυτόν του Αίαντα οφείλονται χρήματα και σε άλλα σωματεία;