Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Η ΟΣΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Η πληρωμή των κλήσεων και η συνέχιση των προκλήσεων…
Η χωρίς προηγούμενο προκλητική απόφαση πληρωμής των τροχαίων παραβάσεων των μελών του γραφείου τύπου της ΕΟΠΕ (βλέπε τελευταία αναφορά μας) δημιουργεί πολλά και μεγάλα ερωτηματικά όχι μόνο για την ουσία της, αλλά και για το πλαίσιο της ηθικής που εκφράζει και σηματοδοτεί.

Η απόφαση 46/6 της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΠΕ, που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ έλεγε: «Η ΕΕ εγκρίνει ομόφωνα την άμεση πληρωμή των κλήσεων που δέχθηκαν τα μέλη του Γραφείου Τύπου που παρεβρέθηκαν (!) για εργασία στην Περιφέρεια Αττικής, στη Συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ομοσπονδία, για να μειωθεί το ποσό στο 50%».

Η εξευτελιστική αυτή απόφαση, προσβάλει τον Γιώργο Καραμπέτσο και τα μέλη της ΕΕ που την έλαβαν αλλά και τους δημοσιογράφους που διεκδίκησαν και δέχτηκαν να μη πληρώσουν τις παράβάσεις τους μεταθέτοντάς της, στις πλάτες της χρεωκοπημένης Ομοσπονδίας μας.

Την απόφαση 46/6 και το απόσπασμα πρακτικού της ΕΟΠΕ Νο 46/01.02.18 μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται ξαναδιαβάζοντας την ντροπιαστική απόφαση- σκάνδαλο είναι:
·         Πόσες ήταν οι κλήσεις που αντιστοιχούσαν στις παραβάσεις και τι παραβάσεις συμπεριελάμβαναν;
·         Πόσα και ποιά αυτοκίνητα αφορούσαν οι παραβάσεις και σε ποια άτομα του γραφείου τύπου είχαν αναφορά;
·         Τα αυτοκίνητα ήταν δικά τους ή της υπηρεσίας;
·         Ποιο ήταν το συνολικό - τελικό πόσο των «κλήσεων» το αρχικό αλλά και αυτό που υποχρεώθηκε να πληρώσει η ΕΟΠΕ, μετά την έκπτωση 50% της εμπρόθεσμης πληρωμής.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα των ανθρώπων του αθλήματος και επιβεβαιώνει το καθεστώς της συναλλαγής που εφαρμόζει ο ΓΚ και η διοίκησή του. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο, σε ενδεχόμενο έλεγχο, είναι δυνατόν να μην καταλογίσει τα χρήματα αυτά στον ΓΚ και στα μέλη της ΕΕ; 

Αλλά και αν δε συμβεί αυτό, δε δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης, που σε κάθε περίπτωση έχει την αναφορά του στη απουσία σεβασμού στο δημόσιο χρήμα;

Αυτό που οι διοικούντες την ΕΟΠΕ αγνοούν, είναι ότι η ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι ένα πρόγραμμα ανάρτησης των αποφάσεων και πράξεων του ευρύτερου επιχορηγούμενου δημόσιου τομέα στο διαδίκτυο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.  

Δεν νομιμοποιεί τις πράξεις, ούτε αποτελεί την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για ενέργειες καταχρηστικές. Αυτό οφείλει να το γνωρίζει ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ και η παρέα του κάθε φορά που ασχημονούν, αναρτώντας τέτοιου είδους αποφάσεις. Από μόνες της, οι αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν δίνουν τίτλους και Πιστοποιητικά νομιμότητας.

Και τι έκανε η τεράστια ΕΟΠΕ μπροστά σε αυτό το σκάνδαλο; Παραιτήθηκε κάποιο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής; Ο ειδικός Γραμματέας κ. Κυριακίδης; Ο Β΄αντιπρόεδρος κ. Κογκαλίδης; Ο ταμίας κ. Καβαλιεράκης που ενέκρινε την πληρωμή; Ο γενικός γραμματέας κ. Χαλβατζής που υπέγραφε τα πρακτικά; Όλοι ήταν παρόντες, όταν ενέκριναν «ομόφωνα την άμεση πληρωμή των κλήσεων». 

Κανένας δεν είχε την κοινή λογική να πει ότι «αυτά τα πράγματα δε γίνονται. Δεν πληρώνουμε με δημόσιο χρήμα, ιδιωτικά λάθη»; Κανένας δεν ένοιωσε ντροπή για την απόφαση που πήραν; Πως θα αντικρύσουν τον κόσμο του βόλεϊ στα γήπεδα; Τι θα πουν; Ότι δεν ήξεραν;

Ότι είναι φυσιολογικό, όταν ένας συνεργάτης οποιουδήποτε φορέα, με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο, περνάει με «κόκκινο», παρκάρει παράνομα ή οδηγεί επικίνδυνα, να πληρώνεται η παράβαση με δημόσιο χρήμα;

Τι έκαναν τα μέλη του γραφείου τύπου; Νοιώθουν όμορφα για την μέγιστη αναξιοπρέπεια να χρεώσουν στο δημόσιο κορβανά την προσωπική τους αμέλεια; Καμία σκέψη για παραίτηση;

Η Εκτελεστική Επιτροπή και τα μέλη του Γραφείου Τύπου όχι μόνο δεν ντράπηκαν, αλλά έσπευσαν μετά τις αποκαλύψεις της ΔΙΚΗΣ να αλλάξουν τα πρακτικά της Εκτελεστικής Επιτροπής αφαιρώντας  την απόφαση 46/6 για την πληρωμή της κλήσης και αντικαθιστώντας της με μία άλλη. Πότε έγινε αυτό; Στις 4/4/2018 (δείτε φωτό) μετά την αποκάλυψη της ΔΙΚΗΣ. 

Δύο μήνες και μερικές ημέρες από τη συνεδρίαση της ΕΕ και την πληρωμή της κλήσης (1/2/2018), 15 ημέρες μετά την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (23/ 3/2018), 13 ημέρες μετά τη Γενική Συνέλευση.  Νομίζουν ότι έτσι αλλάζει κάτι. Ότι θα σβήσουν τη ντροπή. Όμως η αρχική απόφαση υπάρχει. Η ντροπή της θα τους ακολουθεί. Όπως και η ντροπή της προσπάθειας κουκουλώματος.
Η ανάληψη και η αποδοχή της ευθύνης ενός αιρετού δημόσιου λειτουργού πραγματοποιείται μόνο με την παραίτηση.

Ξεχνάνε οι επισπεύσαντες, ότι η απόφαση αυτή αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να συμπεριληφθεί στον ισολογισμό που «συγκαλυμμένα» κατατέθηκε στη ΓΣ της 24ης Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε και επικυρώθηκαν τα ποσά. Τώρα πως αυτό θα αναιρεθεί, αφού τα χρήματα βγήκαν από το ταμείο της ΕΟΠΕ; Πως αυτό θα καλυφθεί; Θα τα βάλουν από την τσέπη τους; Αλλά και αυτό αν συμβεί, υποβαθμίζεται η πράξη; Αν για παράδειγμα κάποιος επιστρέψει κάτι που παρατύπως ιδιοποιήθηκε, επειδή αυτό αποκαλύφθηκε, αυτό μειώνει το μέγεθος και τη διάσταση της πράξης;

Είναι ηθική μία διοίκηση όταν διαγράφει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μία απόφαση της, αφού προηγουμένως την έχουν εγκρίνει τα σωματεία σε γενική συνέλευση;

Τι λένε για αυτά ο Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης και ο ΓΓΑ κ Συναδινός; Συμφωνούν με αυτούς τους χειρισμούς; Με αυτού του τύπου διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Με την εξαπάτηση των σωματείων που άλλα ενέκριναν στη Γενική Συνέλευση και άλλα έγιναν; Με τη χρησιμοποίηση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ για να κουκουλώνονται οι παρατυπίες;

ΥΓ. Την ίδια θλιβερή κατάληξη με την επιλογή ξένου προπονητή στην Εθνική ανδρών φαίνεται ότι έχει το θέμα της πρόσληψης του Σέρβου προπονητή του Ολυμπιακού και για την Εθνική γυναικών.

Η ανυπαρξία σχεδίου, η προχειρότητα και η διοικητική ανεπάρκεια φόβισαν το Σέρβο που δε ρίσκαρε το όνομά του, την καριέρα του και τη θέση του βοηθού προπονητή στην Εθνική Σερβίας μπροστά σε ένα βέβαιο επερχόμενο διασυρμό που του επεφύλασσε η πρόσκαιρη απασχόληση που του πρότειναν.

Παρότι δημοσιογραφικοί κύκλοι επιχείρησαν να επιβάλλουν την πρόσληψη του, η ημιμάθεια του ΓΚ τον έτρεψε σε φυγή. Δυστυχώς ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ και οι γραφικοί συνεργάτες του πρέπει να καταλάβουν ότι δε διοικούν μία ομάδα συνοικίας, για να προσεγγίζουν τόσο πρόχειρα και ευκαιριακά τα προβλήματα. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι οι Εθνικές ομάδες είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να είναι στα χέρια τους.